Logo del CEA Alt Ter

Butlletí electrònic del CEA Alt Ter

Tardor del 2012 / Butlletí 18

 

El Centre d'Educació Ambiental Alt Ter és una associació sense ànim de lucre dedicada a l'educació a través de la descoberta de l'entorn natural i del patrimoni històric i cultural. El seu àmbit de treball principal és la comarca del Ripollès.

Més info: www.alt-ter.org

Què hi trobareu en aquest número?

El butlletí

El joc del mes
Notícies curtes
La cita
Establiments del Ripollès Convida

Les activitats i novetats relacionades amb el CEA Alt Ter les fem conèixer a través d'aquest butlletí. Si el voleu rebre només cal que ens ho demaneu a l'adreça electrònica: info@alt-ter.org

La foto del mes
En aquest apartat mostrem imatges d'algun esdeveniment important, ja sigui de caire natural o de les activitats de l'entitat.

Romegueró (Rubus caesius)

Fruits de la fi d'estiu

A l'estiu maduren i es recullen els cereals. També molts productes de l'hort o fruits primerencs, com les cireres o les maduixes.

Al bosc, la maduració d'alguns fruits es fa esperar fins a la tardor, com ara les mores, els "tapaculs" del roser bord (que provoquen restrenyiment), les avellanes, els aglans, les castanyes... Molts d'aquests fruits són consumits àvidament pels animals boscans tot esdevenint reserves (ja sigui emmagatzemant-los en cambres o en forma de greix) per poder superar l'hivern.

A finals d'agost es pot trobar ja el romegueró (Rubus caesius), similar al gerd però d'un color blau fosc i de gust molt àcid. Els ocells, però, no els molesta l'acidesa i en mengen en abundància.

Bona tardor !

Romegueró (Rubus caesius) prop del Moli Petit. Foto: CEA Alt Ter
El joc del mes

espiadimonis i ibel·lula?

És un espiadimonis o una libèl·lula ?

Aquest mes només us demanem que responeu si es tracta d'un espiadimonis o bé d'una libèl·lula l'insecte que apareix a la imatge. Durant tot l'estiu ha estat voleiant per damunt del rius i rieres. Els que s'atreveixin més, poden dir quina espècie és. Podeu posar les respostes al Facebook de l'Alt Ter.

Solució del joc anterior: A la darrera fotografia demanàvem el nom de l'espècie que es camuflava a la bassa del Molí Petit. Ens referíem a la granota verda (Pelophylax perezi), si bé hi ha hagut qui ens ha identificat també les plantes! Gràcies a tots!

Notícies curtes
Novetats, esdeveniments o actes rellevants relacionats amb l'entitat.
Cornella negre al Molí Petit

El proper 13 d'octubre, IV Festa dels ocells al Molí Petit

El proper 13 d'octubre, dissabte, celebrarem la IV festa dels ocells al Molí Petit. Aquesta celebració, propera al dia mundial dels ocells que s'escau els dies 2 i 3 d'octubre, incou un conjunt d'activitats adreçades a petits i grans per apropar-nos al món de les aus.

El programa general d'activitats inclourà anellament científic d'ocells, tallers i jocs per a nens i nenes, activitats familiars, presentació dels resultats del seguiment d'ocells al molí petit i, si és possible, l'alliberament d'algun ocell provinent d'un centre de recuperació de fauna

Plantada saules

Llogar burricletes a Ripoll surt un 15% més barat amb els tiquets del Ripollès Convida!

Els tiquets del Ripollès convida tenen més avantatges

La campanya del Ripollès Convida continua endavant oferint visites guiades gratuïtes a tot el Ripollès. Aquest estiu, fruit de la relació del CEA Alt Ter amb el CAT Can Guetes, han augmentat les avantatges que ofereix el tiquet.

Actualment els tiquets permeten:

  • Realitzar guiatges gratuïts que permeten conèixer els valors històrics, culturals i naturals de la comarca del Ripollès.
  • Descomptes a les activitats programades i guiatges de la campanya ENGRESCA'T de fins un 25%
  • Descompte d'un 15% en el lloguer de burricletes al CAT Can Guetes.

Si feu estades o mengeu al Ripollès no us oblideu de demanar el vostre tiquet RC!

Video Vivències al Molí Petit

Accés al video etnogràfic del Molí Petit

Vídeo etnogràfic del Molí Petit

Durant la passada primavera es va estar treballant per recollir els testimonis de persones que recorden el Molí Petit quan estava actiu. Es va demanar que expliquessin les seves vivències, anècdotes i detalls de la vida del molí.

El resultat és el vídeo que podeu veure al costat que recull moments com la riuada de l'any 1940, les entremaliadures dels nens a la bassa o el burro del molí entre molts altres fets.

Aquesta tasca es va fer gràcies a l'ajuda de Joan Guillamet, que es va encarregar de gravar i muntar l'audiovisual i de totes les persones que s'han avingut a explicar els seus records, entre ells el darrer moliner, Patllari Darner, que va marxar del molí a principis dels anys 1970. El video està penjat al web Vimeo i podreu visualitzar-o clicant aquí o a la image .

La cita:

 

El bosc és una fàbrica de claredat

que treballa incessantment per tal que tots respirem.

Joaquín Araujo

 
Des del CEA Alt Ter estem convençuts que l'educació ambiental és una eina fonamental
per construir una societat més respectuosa, crítica i solidària
envers les persones, el nostre patrimoni i el medi ambient.
Ocells observats al Molí Petit
El Molí Petit és un punt d'observació de fauna i flora. En aquest apartat es recull la relació d'ocells observats del darrer mes.

Roquerol
Colom (Columba livia)
Foto: CEA Alt Ter

El passat mesos de juliol i agost s'han vist 38 espècies diferents al Molí Petit.
S'han observat més de 490 ocells (una mitjana de 245 ocells mensuals).

La majoria de les observacions són de falciot negre (Apus apus ) amb 157 observacions si bé són totes del mes de juliol. A finals de juliol els crits dels estols de falciots van deixar-se de sentir i van marxar dels entorns de Sant Joan de les Abadesses tot iniciant el moviment migrador que els durà a l'Àfrica. Bon viatge!

Unes observacions a destacar d'aquests passats mesos d'estiu són les de coloms (Columba livia) i tudons (Columba palumbus ), vistos en una proporció més gran que tots els mesos anteriors. A mitjans de juliol es va segar el camp de sègol que teníem a la plana del molí, fet que va deixar a terra molt de gra. De seguida, ambdues espècies de coloms, van detectar-ho i aprofitar-ho. Bon profit!

Glacera del Molí Petit

El llistat complet de les observacions del mes de març el podreu descarregar tot clicant la imatge o el següent vincle: www.ornitho.cat .

Entrareu al llistat d'ocells observats al Molí Petit que s'han introduït al portal web d'ornitho.cat. Aquest portal depèn de l'Institut Català d'Ornitologia i convida a tothom que faci observacions d'ocells a compartir-les. Aquest mitjà possibilita i facilita l'accés a aquestes dades per part de tots els interessats.

El llistat qe trobareu pot disposar de més dades de les que hi havia en el moment de fer aquest butlletí.

Agenda d'activitats
Mensualment, des del CEA Alt Ter, preparem una agenda on oferim unes activitats i visites guiades programades.

PROGRAMACIÓ SETEMBRE

Si esteu interessats poseu-vos en contacte al 972 72 13 17 / 686 11 33 44 / info@alt-ter.org

Tots els
Dissabtes
Tots els
Dissabtes
Diumenge
2

Diumenge
9

Dilluns
10
Dimarts
11
Diumenge
16
Dissabte
29
Diumenge
30
El monestir de
Sant Joan de les Abadesses
El Molí Petit,
el molí de les abadesses
Els misteris
dels Sants
Cristòfols
Cinc segles
forjant Ripoll
Molló,
cruïlla de camins
El castell dels nans de Ribes Terra de mites: Montgrony i Mataplana La tardor, temps de la brama

Castell i el museu del Comte Arnau

Monestir de Sant Joan de les Abadesses Molí Petit Sant Cristòfol, la Vella Farga Palau - Ripoll Santa Cecília de Molló Castell de Ribes Santuari de Montgrony Cèrvol Castell de Mataplana
Sant Joan de les Abadesses Sant Joan de les Abadesses Campdevànol Ripoll Molló Ribes de Freser Gombrèn Gombrèn Gombrèn

PROGRAMACIÓ OCTUBRE

Si esteu interessats poseu-vos en contacte al 972 72 13 17 / 686 11 33 44 / info@alt-ter.org
Tots els
Dissabtes
Tots els
Dissabtes
Dissabte
6
Dissabte
13
Diumenge
14
Dilluns
21
El monestir de
Sant Joan de les Abadesses
El Molí Petit,
el molí de les abadesses
La tardor, temps de la brama Cinc segles
forjant Ripoll
Les mines de ferro
de Ventolà
Terra de mites: Montgrony i Mataplana
Monestir de Sant Joan de les Abadesses Molí Petit Cèrvol Farga Palau - Ripoll Santuari de Montgrony
Sant Joan de les Abadesses Sant Joan de les Abadesses Gombrèn Ripoll Ribes de Freser Gombrèn
Establiments del Ripollès Convida
Destaquem establiments que ens donen suport a la campanya de visites guiades del Ripollès Convida!
Podeu consultar-los tots a: Ripollès Convida!

En aquests establiments us lliuraran els tiquets del Ripollès Convida que permet fer les visites de forma gratuïta:
Allotja't amb totes les comoditats, menja de gust i coneix el Ripollès!

Càmping Vall de Ribes

Càmping Vall de Ribes

El Càmping Vall de Ribes gaudeix d'una magnífica situació, envoltat de bosc i immers dins el paisatge propi de l'alta muntanya, amb vistes panoràmiques als cims de la Vall de Núria.

Disposa de bungalows de fusta i mòduls que ofereixen al client un encant rústic molt particular i un allotjament més còmode.

Els serveis del càmping són el bar-restaurant, sala de jocs, connexió wifi gratuita a l'edifici del bar-restaurant, piscina, amplis espais exteriors...Càmping Vall de Ribes.

El Càmping Vall de Ribes disposa de tiquets del Ripollès Convida: demaneu-los

 

Casa rural la Font

La Font

La Font és una casa rural que està totalment integrada amb l'exterior.  Rodejada de prats i boscos, aquest entorn privilegiat permet combinar unes vacances tranquil·les amb la visita de la nostra comarca: el Ripollès.

Llegir un llibre a la terrasseta, fer una barbacoa, prendre un refresc a la taula de sota l'om, passejar pels prats del voltant, jugar amb els gronxadors…, activitats totes que es poden fer sense sortir de la finca....La font .

La Font disposa de tiquets del Ripollès Convida: demaneu-los

 
Casa rural la Font

Hotel-SPA Resguard dels Vents

A l’Hotel-spa Resguard dels Vents, situat a 1.000 metres d’altitud, es respira la tranquil·litat i el silenci dels prats i boscos que l’envolten. La seva privilegiada ubicació permet gaudir d’unes magnífiques vistes de la Vall de Ribes.

Un innovador espai, elegant i contemporani, on l’essència rural de la vida a la muntanya impregna tots el seus racons. L’Spa de l’hotel, de prop de, està pensat per mimar i relaxar el cos, oxigenar la ment i retrobar el nostre propi ritme vital...

Hotel-SPA Resguard dels Vents .

L'Hotel-SPA Resguard dels Vents disposa de tiquets del Ripollès Convida: demaneu-los

Esteu rebent aquest butlletí com a persones que us heu interessat en les activitats del CEA Alt Ter.

Si no desitgeu rebre més aquest butlletí només cal que ens ho comuniqueu amb un correu al info@alt-ter.org
CEA Alt Ter - Ecomuseu El Molí Petit, 17860 - Sant Joan de les Abadesses
Tel/fax. 972721317 - tel.mòbil: 686113344 - www.alt-ter.org -info@alt-ter.org