CEA Alt Ter  
CENTRE D'EDUCACIÓ AMBIENTAL ALT TER Descoberta de l'entorn natural i
del llegat històric i cultural dels Pirineus

 

 

Porta del Castell de Mataplana

 

El Castell de Mataplana
La Llar del Comte Arnau

EL CASTELL

Castell medieval, documentat ja al segle XI, que havia estat l’antiga llar dels senyors de Mataplana, entre els quals destaca la figura del llegendari Comte Arnau. Aquest castell va fer funcions de vigilància i posteriorment palau residència dels Mataplana fins al 1428, quan, a causa d’un terratrèmol, va ser destruït. Actualment les seves restes estan consolidades i és possible la seva visita guiada.

Visites al Castell de Mataplana

Inclou la visita del Museu del Comte Arnau, a Gombrèn, després el Gorg dels Banyuts i finalment les restes del castell.

Horaris visites guiades programades:

Cada darrer diumenge de mes de 11 a 13:30 h. Tot l'any.

Consulteu l'agenda de visites programades.
Per motius de seguretat, la visita lliure no és permesa

  consulta l'agenda

Detalls de la visita :

La visita guiada al castell de Mataplana s’inicia al Museu del Comte Arnau a Gombrèn, on ens permet repassar l'evolució del castell i la nissaga dels Mataplana, així com contemplar les troballes recuperades en les excavacions de les ruïnes del castell. La visita continua al Gorg dels Banyuts, on es dóna a conèixer la part més llegendària del mite del Comte Arnau. La visita finalitza al mateix castell, on es descobreixen les diferents estances, racons i enigmes de l’edifici i els seus entorns.

Altres visites al castell (visites per grups o per escoles):

Activitats per a escoles i instituts
Per a més informació i reserves, truqueu al 972 72 13 17 / 686 11 33 44 o escriviu a info@alt-ter.org


Breu història del Casell de Mataplana

La cultura popular del Ripollès compta amb una de les llegendes més emblemàtiques de Catalunya: la llegenda del Comte Arnau. L'imaginari popular situa la vivenda d'aquesta enigmàtica figura en un castell situat prop del Santuari de Montgrony, però aquesta construcció va quedar amagada sota les pastures de la zona fins que l'any 1984 es van descobrir per casualitat unes espectaculars ruïnes prop del mas de Mataplana. Després de deu anys d'excavacions va sortir a la llum el que va quedar del Castell de Mataplana després del terratrèmol de 1428 i molts elements arqueològics que s'exposen al Museu del Comte Arnau, a Gombrèn. En aquest castell hi va viure al s. XIV el Comte Arnau de Pallars, que s'identifica amb la figura del llegendari Comte Arnau.

La visita a les ruïnes del castell i el museu ens permeten repassar la història de la nissaga dels Mataplana, des del s. IX fins al s.XV; família que va participar en alguns dels esdeveniments importants de la història de Catalunya i que va tenir una forta influència a l'entorn de Gombrèn i La Pobla de Lillet. També ens permet introduïr-nos al món dels trobadors, en el qual algun dels membres de la nissaga va participar i on trobem referències del castell en algun poema trovadoresc. Per últim, la visita al castell ens permet recuperar la llegenda del Comte Arnau, tant en la seva cançó popular com en les lectures més recents de poetes com Maragall o Verdaguer.

Entrada del Castell de Mataplana
Gorg dels Banyuts
Castell de Mataplana i Sant Joan de Mata
 
CEA Alt Ter
CEA Alt Ter - Pirineus Orientals · Ecomuseu El Molí Petit, 17860 Sant Joan de les Abadesses ·
Tel/fax. 972721317 ·
Tel mòbil. 686113344 ·
info@alt-ter.org