CEA Alt Ter  
CENTRE D'EDUCACIÓ AMBIENTAL ALT TER Descoberta de l'entorn natural i
del llegat històric i cultural dels Pirineus

 

 

Ecomuseu el Molí Petit
Centre d'interpretació dels molins hidràulics
i de l'ecosistema fluvial

EL MOLÍ PETIT ESTARÀ TANCAT PER OBRES
FINS LA PRIMAVERA
El Molí Petit

   

L'ECOMUSEU

Centre d’interpretació dels molins hidràulics i l’ecosistema fluvial situat a l'antic molí fariner del monestir de Sant Joan de les Abadesses.

A l’Ecomuseu hi trobem una exposició permanent, amb part dels elements originals del molí i plafons interpretatius i maquetes que faciliten la comprensió del funcionament del mecanisme hidràulic.

També es projecten audiovisuals relacionats amb el molí i el seu entorn natural.

 

VIVÈNCIES AL MOLÍ PETIT
Records de l'activitat al Molí Petit fins al darrer moliner, Patllari Darné

   
Activitats
 

Al Molí Petit s'hi duen a terme activitats sobre temes culturals i mediambientals. Les activitats culturals es centren a l'edifici del molí, el qual conserva bona part de l'estructura original del mecanisme intern. Aquestes activitats es plantegen tant per a grups escolars com per a particulars.

D'altra banda, al Molí Petit es realitzen activitats mediambientals relacionades amb l'entorn natural proper: la riera d'Arçamala, els prats, les rouredes de roure pènol, la fauna, etc. Aquestes activitats han fet que el Molí Petit esdevingui una estació de natura

     
Visites al Molí Petit

 

Visita guiada pels exteriors del Molí Petit, on podrem veure la bassa i els carcabans, i l'obrador, on es conserven les moles i part del mecanisme original.

Durant la visita es dóna a conèixer la història del Molí Petit i la seva vinculació amb el monestir de Sant Joan de les Abadesses, el funcionament d’un molí hidràulic, la vida i les feines del moliner, algunes anècdotes i llegendes, així com els treballs que calia fer al camp per obtenir els cereals.

La visita guiada es completa amb un audiovisual

Visites guiades porgramades: consulteu l'agenda.

Per grups, poseu-vos en contacte amb nosaltres:
educa@alt-ter.org - 686 11 33 44 - 972 72 13 17

Altres visites dels entorns del Molí Petit:

   
ACTIVITATS PER ESCOLES I INSTITUTS

 

   Primària

   Secundària

 

 

Per a més informació i reserves,
truqueu al 972 72 13 17 / 686 11 33 44
o escriviu a educa@alt-ter.org

BREU HISTÒRIA DEL MOLÍ PETIT

El Molí Petit era l'antic molí fariner del monestir de Sant Joan de les Abadesses, documentat ja al segle XIV. Fins els anys 70 del segle XX va funcionar utilitzant l'aigua com a única font d'energia, que captava de la Riera de l'Arçamala a través d'un canal. Durant l'any 2003, davant la importància patrimonial de l'edifici, el seu estat d'abandó i el risc de ruïna, l'ajuntament de Sant Joan de les Abadesses, a través d'un pla d'ocupació, va rehabilitar l'estructura externa de l'edifici principal del Molí.

Un cop recuperada l'estructura de l'immoble, l'ajuntament va treure a concurs públic, la rehabilitació interior i adequació per convertir el Molí Petit en un equipament amb finalitats de sensibilització mediambiental. Aquesta proposta va motivar el CEA Alt Ter a elaborar un projecte, posteriorment aprovat en Ple de l'ajuntament el juliol del 2004.

Per la seva ubicació es va considerar important que el Molí Petit fos un centre d'estudi i interpretació de l'ecosistema fluvial. Les activitats que es realitzen des de l'equipament tenen com objectiu apropar els seus visitants a aquest fràgil ecosistema per donar-lo a conèixer i fomentar actituds per conservar-lo.

D'altra banda, pel seu gran valor històric i cultural, es pretén preservar i donar a conèixer totes les feines relacionades amb l'ofici de moliner. Per aquest motiu es vol conservar i recuperar totes les parts relacionades amb el funcionament del molí (bassa, roda hidràulica, moles...)

CEA Alt Ter
CEA Alt Ter - Pirineus Orientals · Ecomuseu El Molí Petit, 17860 Sant Joan de les Abadesses ·
Tel/fax. 972721317 ·
Tel mòbil. 686113344 ·
info@alt-ter.org