CASAL DE NATURA

El Molí Petit

L’Ecomuseu

Centre d’interpretació dels molins hidràulics i l’ecosistema fluvial situat a l’antic molí fariner del monestir de Sant Joan de les Abadesses.

A l’Ecomuseu hi trobem una exposició permanent, amb part dels elements originals del molí i plafons interpretatius i maquetes que faciliten la comprensió del funcionament del mecanisme hidràulic.

També es projecten audiovisuals relacionats amb el molí i el seu entorn natural.

Breu història del Molí Petit

El Molí Petit era l’antic molí fariner del monestir de Sant Joan de les Abadesses, documentat ja al segle XIV. Fins els anys 70 del segle XX va funcionar utilitzant l’aigua com a única font d’energia, que captava de la Riera de l’Arçamala a través d’un canal. Durant l’any 2003, davant la importància patrimonial de l’edifici, el seu estat d’abandó i el risc de ruïna, l’ajuntament de Sant Joan de les Abadesses, a través d’un pla d’ocupació, va rehabilitar l’estructura externa de l’edifici principal del Molí.

Un cop recuperada l’estructura de l’immoble, l’ajuntament va treure a concurs públic, la rehabilitació interior i adequació per convertir el Molí Petit en un equipament amb finalitats de sensibilització mediambiental. Aquesta proposta va motivar el CEA Alt Ter a elaborar un projecte, posteriorment aprovat en Ple de l’ajuntament el juliol del 2004.

Per la seva ubicació es va considerar important que el Molí Petit fos un centre d’estudi i interpretació de l’ecosistema fluvial. Les activitats que es realitzen des de l’equipament tenen com objectiu apropar els seus visitants a aquest fràgil ecosistema per donar-lo a conèixer i fomentar actituds per conservar-lo.

D’altra banda, pel seu gran valor històric i cultural, es pretén preservar i donar a conèixer totes les feines relacionades amb l’ofici de moliner. Per aquest motiu es vol conservar i recuperar totes les parts relacionades amb el funcionament del molí (bassa, roda hidràulica, moles…)

Activitats

Al Molí Petit s’hi duen a terme activitats sobre temes culturals i mediambientals. Les activitats culturals es centren a l’edifici del molí, el qual conserva bona part de l’estructura original del mecanisme intern. Aquestes activitats es plantegen tant per a grups escolars com per a particulars.

D’altra banda, al Molí Petit es realitzen activitats mediambientals relacionades amb l’entorn natural proper: la riera d’Arçamala, els prats, les rouredes de roure pènol, la fauna, etc. Aquestes activitats han fet que el Molí Petit esdevingui una estació de natura.

 

Activitats per escoles i instituts

Primària

La força del riu
El molí fariner
Inspecció d’un riu de muntanya
Ocells del Molí Petit

Secundària

El Molí de les Abadesses
La força de l’aigua
El bosc, parcel·la a parcel·la
Inspecció d’un riu de muntanya
Ocells del Molí Petit

Visites al Molí Petit

Visita guiada pels exteriors del Molí Petit, on podrem veure la bassa i els carcabans, i l’obrador, on es conserven les moles i part del mecanisme original.

Durant la visita es dóna a conèixer la història del Molí Petit i la seva vinculació amb el monestir de Sant Joan de les Abadesses, el funcionament d’un molí hidràulic, la vida i les feines del moliner, algunes anècdotes i llegendes, així com els treballs que calia fer al camp per obtenir els cereals.

La visita guiada es completa amb un audiovisual.

Visites guiades programades: consulteu l’agenda.

Per grups, poseu-vos en contacte amb nosaltres:
educa@alt-ter.org – 686 11 33 44 – 972 72 13 17

Altres visites dels entorns del Molí Petit:

Ocells, cants i colors
La vida entorn del riu
Fonts i molins de Sant Joan

Estació de Natura

Al Molí Petit (a Sant Joan de les Abadesses, al Ripollès) s’hi fa un seguiment de la natura del seu entorn. Els voltants de l’ecomuseu són privilegiats en coincidir-hi la riera d’Arçamala, bosc de ribera, prat de dall, boscos de roure pènol, prats, pinedes de pi roig, etc. Aquesta varietat d’ecosistemes afavoreix una gran diversitat d’espècies de fauna i flora, és a dir, d’una gran biodiversitat.

El Molí Petit és al limit de l’espai natural protegit de les Riberes de l’Alt Ter, el qual forma part de la Xarxa de Natura 2000. En aquest espai es poden trobar espècies difícils d’observar a altres llocs com la mallerenga d’aigua (Parus palustris), el cranc de riu (Austrapotamobius pallipes), el roure pènol (Quercus robur) o el lliri de neu (Galanthus nivalis).

Activitats de l’estació:

  • Anellament científic.
  • Seguiment periòdic d’aus.
  • Instal·lació i seguiment de caixes niu.
  • Instal·lació de menjadores.
  • Inventari de fauna i flora.
Skip to content