Natura Inclusiva

Projecte Natura Inclusiva al Ripollès

La Joëlette és una cadira monoroda totterreny, un mitjà que serveix per acompanyar persones amb mobilitat reduïda o limitada per entorns rurals o de muntanya no adaptats.

Va pilotada per un mínim de dues persones. En itineraris planers per terreny no accidentat un parell d’acompanyants podran dur la cadira. En entorns amb forts desnivells, terreny irregular o descompost es fa necessari el treball d’un equip ben coordinat que permeti fer relleus per tal d’evitar la fatiga, aportar una força extra per superar els desnivells i oferir estabilitat i una protecció lateral adequada per a la persona usuària de la cadira.

L’Associació Alt Ter, l’Elvira Jané (guia de muntanya especialitzada en aquest tema) i el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser (PNCTF), volem donar a conèixer i promoure l’ús d’aquesta cadira a la comarca del Ripollès. En aquesta fase inicial del projecte, ens adrecem especialment als centres educatius, per garantir la inclusió en les activitats i les sortides a l’entorn natural.

Aquest projecte va en harmonia amb una de les línies d’actuació que s’està treballant des del PNCTF, que té com a principal objectiu millorar l’accessibilitat dels itineraris interpretatius i de l’entorn que ofereix el PNCTF. I així poder vèncer les barreres o obstacles que poden limitar el gaudi de l’espai natural protegit a les persones amb mobilitat reduïda.

És amb la Joëlette que fem accessible el medi natural, d’una forma integradora, no invasiva, amb una base de consciència de grup i treball en equip, a tots els infants de la comarca que volen gaudir de l’educació ambiental amb els seus companys i companyes d’escola. També pot ser una eina per a les famílies que volen descobrir plegades racons del Ripollès que potser fins ara els eren inaccessibles.

Per donar estructura i continuïtat a aquest projecte, estem buscant complicitats i recursos amb diferents entitats de la comarca. En els propers mesos, esperem poder oferir xerrades de sensibilització sobre muntanya inclusiva, tallers de formació per pilotar la Joëlette i començar a organitzar un grup de persones voluntàries que puguin acompanyar-nos a les sortides.

L’aportació econòmica de 2€ per persona en realitzar activitats del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser van destinades a finançar aquest projecte i a fer-ne difusió.

La força i la bellesa de la natura estan relacionades amb la seva diversitat i la seva capacitat d’acolliment.

Gràcies per compartir!

A Instagram som a @natura_inclusiva_ripolles

Inscriu-te per rebre informació    Ves al contingut