El castell
del Comte Arnau

Visitarem el museu del Comte Arnau de Gombrèn on coneixerem la història del castell i de la família Mataplana. Després es visita el Gorg dels Banyurs, estretament vinculat a la llegenda del Comte Arnau. Finalment es visiten les restes del Castell de Mataplana.

Documentat des del 1076, el Castell va ser, durant la seva etapa més esplendorosa, un punt de trobada entre dames, cavallers, trobadors i joglars.

 

Visites

Actualment les seves restes estan consolidades i és possible la seva visita guiada. Per motius de seguretat, la visita lliure no és permesa.

Inclou la visita del Museu del Comte Arnau, a Gombrèn, després el Gorg dels Banyuts i finalment les restes del castell.

Visites guiades programades: consulteu l’agenda.

Lloc: Gombrèn

Punt de trobada: Plaça del Roser

Tipus d’activitat: Visita guiada

Durada aproximada: 2,5 h

Preu: Adults: 15 € / infants: 7 € (de 5 a 12 anys)
*Edat recomanada: a partir dels 10 anys
Les entrades del museu i del castell ja estan incloses

Condicions de la reserva

Més Informació:
972 72 13 17 – 621 12 74 13

El Castell de Mataplana

Castell medieval, documentat ja al segle XI, que havia estat l’antiga llar dels senyors de Mataplana, entre els quals destaca la figura del llegendari Comte Arnau. Aquest castell va fer funcions de vigilància i posteriorment palau residència dels Mataplana fins al 1428, quan, a causa d’un terratrèmol, va ser destruït.

El llinatge dels Mataplana hi va viure fins el 1340, moment en què va començar el seu període de decadència. Vine a descobrir els anys on la disbauxa i la vida alegre eren les protagonistes del castell!

 

Breu història

La cultura popular del Ripollès compta amb una de les llegendes més emblemàtiques de Catalunya: la llegenda del Comte Arnau. L’imaginari popular situa la vivenda d’aquesta enigmàtica figura en un castell situat prop del Santuari de Montgrony, però aquesta construcció va quedar amagada sota les pastures de la zona fins que l’any 1984 es van descobrir per casualitat unes espectaculars ruïnes prop del mas de Mataplana. Després de deu anys d’excavacions va sortir a la llum el que va quedar del Castell de Mataplana després del terratrèmol de 1428 i molts elements arqueològics que s’exposen al Museu del Comte Arnau, a Gombrèn. En aquest castell hi va viure al s. XIV el Comte Arnau de Pallars, que s’identifica amb la figura del llegendari Comte Arnau.

La visita a les ruïnes del castell i el museu ens permeten repassar la història de la nissaga dels Mataplana, des del s. IX fins al s.XV; família que va participar en alguns dels esdeveniments importants de la història de Catalunya i que va tenir una forta influència a l’entorn de Gombrèn i La Pobla de Lillet. També ens permet introduir-nos al món dels trobadors, en el qual algun dels membres de la nissaga va participar i on trobem referències del castell en algun poema trobadoresc. Per últim, la visita al castell ens permet recuperar la llegenda del Comte Arnau, tant en la seva cançó popular com en les lectures més recents de poetes com Maragall o Verdaguer.

Properes activitats

No event found!

El Ripollès és una comarca rica en espais de gran valor natural, com ara la zona del Parc Natural de les Capçaleres, i de patrimoni cultural, com ara els monestirs fundacionals de Catalunya. L’Associació Alt Ter us ofereix descobrir aquests valors de forma amena i entretinguda, amb persones coneixedores de l’entorn.

Les visites programades apareixen a l’agenda mensual.

* L’organització es reserva el dret d’anul·lació o modificació de les activitats i del calendari, per causes meteorològiques o aspectes aliens a l’entitat.

** El grup mínim habitual per fer una visita és de 6 adults.

*** En cas de no arribar al grup mínim i anul·lar-se l’activitat s’avisarà a partir de les 15h del dia anterior.

Visites per a grups

Trieu la visita guiada que interessi al grup i us poseu-vos en contacte amb nosaltres per quedar amb el dia i l’hora de trobada.

Les visites es poden organitzar per grups en dates concertades. El preu de les visites guiades s’estableix segons la durada, el nombre de guies necessaris, entrades, idiomes, o altres variables.

Més informació

    Vull incloure la meva adreça de correu a la base de dades de l'entitat per rebre la Newsletter i altres informacions puntuals d'interès:

    Ves al contingut